איך להתמודד עם סירוב הילדים לתרופה, למה הם כל כך מתנגדים ואיך הופכים את החוויה לחיובית? מדריכת ההורים שי גפני שור משתפת טיפים מעשיים וניסיון אישי
כל הורה מכיר את המאבק שמתחולל כשמגיע הזמן לתת לילד תרופה כזאת או אחרת. בין שמדובר בחוסר רצון לבלוע כדור או בסירוב מוחלט לטעום סירופ, הסיטואציה עלולה להפוך בקלות לרגע מתסכל ומלא בכעסים. אך מתן של טיפול כזה או אחר הוא לעיתים קרובות קריטי לבריאות הילד, ולכן חשוב לדעת כיצד להתמודד עם האתגר הזה.

"ילדים רגישים יותר לטעמים ולמרקמים," מסבירה שי גפני שור, מדריכת הורים ומומחית הורות ומשפחה ומרפאה בעיסוק התפתחותית. "טעמים חזקים או חריגים, ואפילו מרקמים שאינם מוכרים, עלולים לעורר התנגדות". לצד זאת, היא מציינת כי תחושת חוסר שליטה היא גורם משמעותי נוסף בהתנגדות: "ילדים מרגישים התנגדות טבעית כשאין להם תחושת שליטה או בחירה בתהליך. את המאבקים על שליטה נראה לרוב סביב כל הפעולות הנוגעות לגופם של הילדים: אכילה, שינה, עשיית צרכים, וכן נטילת מוצרים רפואיים. צריך גם לזכור כי לעיתים סירוב הוא דרך של ילדים להביע עצמאות, במיוחד בגילאים צעירים מאוד, סביב שנתיים-שלוש", מסבירה שי ומוסיפה כי זהו שלב חשוב בהתפתחות האישית. ככל שהילדים מתבגרים, היכולת שלהם להבין את הצורך והחשיבות בנטילת מוצר רפואי משתפרת, אך גם סביב גיל 4 טעמים לא נעימים או חוויות קודמות שליליות עלולים להוות מכשול "בגילאים מתקדמים יותר, ניתן לגייס ילדים בקלות יחסית בעזרת הסברים מותאמים ומתן תחושת אחריות אישית", מסבירה שי.
לעקוף את בלוטות הטעם
איך להפוך את חווית נטילת הטיפול לקלה ונעימה יותר? אם הטעם מהווה אתגר יש מספר דרכים יצירתייות שיכולות להקל. "לילדים רגישים לטעמים, ניתן לשקול שילוב של התרופה עם מזון אהוב כמו יוגורט, שייק, מעדן או מיץ" מסבירה שי. בין אם מדובר בתרופה נוזלית, בריסוק טבליה או פתיחת קפסולה וערבוב תוכנה במזון, יש להתייעץ מראש עם הרופא ו/או הרוקח ולפעול בהתאם להנחיות העלון לצרכן.
חשוב לוודא שהילד מסיים הכול, כדי שכל המנה הנדרשת תגיע לגופו. יש ילדים שישמחו לשתות את המשקה שבו מהולה התרופה עם קשית. ישנן גם דרכים שונות לעקוף את בלוטות הטעם, למשל לפני מתן הטיפול להציע לילדים ארטיק או משקה קר, הקור יכול לעמעם את חוש הטעם. אם מדובר בתרופה נוזלי שאתם נותנים במזרק, נסו להזריק את התרופה בפנים הלחי היכן שאין בלוטות טעם. שיטה נוספת היא לסגור את האף עם האצבע, מה שיפחית את הטעם. כדאי גם להכין מראש כוס מים, חלב או מיץ בקרבת מקום, שיוכלו לשטוף במהירות את טעם התרופה.
דברו עם הילדים בגובה העיניים
במקרים שבהם הקושי נובע מסיבות אחרות, שי מציעה גישה יצירתית שמשלבת משחקיות, יצירת שיח פתוח ומתן תחושת ביטחון. "חשוב מאוד לדבר עם הילד בגובה העיניים," היא אומרת. "תנו לו הסבר קצר וברור שמתאים לגילו, למשל: 'התרופה הזו חשובה כי היא תעזור לגוף שלך להרגיש טוב יותר'". מעבר להסברים, מומלץ לעודד את הילד ולחזק התנהגויות חיוביות. "כשילד משתף פעולה, תגידו לו שאתם גאים בו שהצליח להתגבר על החשש, שזה מאוד אמיץ מצידו," מציעה שי. בנוסף, היא ממליצה לתת מקום לשאלות ולחששות של הילד. "אם הילד מראה סימני חשש, שאלו אותו מה הוא מרגיש, ואפשרו גם לו לשאול אתכם את כל מה שהיה רוצה לדעת על הטיפול. מחקרים רבים מראים כי יציבות ויכולת חיזוי מסייעות להפחתת חרדה אצל ילדים בזמן פרוצדורות רפואיות, לרבות נטילת מוצרים רפואיים".
לדברי שי, הדרך הכי טובה להגיע לליבו של הילד ולזכות בשיתוף הפעולה שלו היא דרך משחקיות. "אפשר לשחק במשחקי תפקידים: למשל לשחק ב'רופא וחולה' – אפשרו לילד להיות זה שנותן טיפול דמה לבובה או לכם. משחק מאפשר לילד להתאמן ולהכיר את הפעולה החדשה של נטילת טיפול ובכך מפחית את הלחץ והחשש שלו. אם אין לכם זמן למשחקי תפקידים, אפשר להפוך את מתן הטיפול עצמו לחווייתי. "נסו לומר בזמן מתן הטיפול: 'ברוכים הבאים לאולימפיאדת התרופות! תראו את דני, אלוף נטילת התרופות למרחקים ארוכים. הנה הוא עושה את זה. התרופה בדרך לפה שלו, היא כמעט בפנים. הוא הצליח! והקהל מריע!' דמיון כזה יכול להקל על הילד לשתף פעולה." אם מדובר בטיפול שנדרש ליטול כמה פעמים למשך תקופה, שי ממליצה לייצר עם הילד טקס. "אפשר להמציא יחד עם הילד שיר או סיפור קצר על 'התרופה הקסומה' שמרפאת את הגוף למשל, ולשיר אותו לפני כל נטילה. טקסים מייצרים אצל ילדים תחושה של ודאות וביטחון".
בלי איומים והפחדות
אך מה אסור בשום פנים ואופן לעשות? "אל תשתמשו באיומים או הפחדות," מזהירה שי. "מעבר לכך שאיומים מייצרים התנגדות אצל הילד, הם עלולים להגביר את הפחד והחשש מהתהליך של נטילת התרופה". כמו כן, היא מבהירה שאין להשתמש בכוח פיזי. "זה עלול לגרום לטראומה אצל הילד ולהעמיק את ההתנגדות שלו לנטילת תרופות בעתיד. "גם אמירות כמו 'זה לא כזה נורא, למה אתה מגזים?' לא עוזרות," היא מוסיפה. "להפך, הן גורמות לילד להרגיש שלא רואים אותו ושמזלזלים בפחד שלו".
ומה עושים כששום דבר לא עובד? "אם הילד מסרב לטיפול באופן שמסכן את בריאותו, כדאי לבחון את הסיבה להתנגדות," אומרת שי. "במקרים שבהם אתם חווים כי ההתנגדות הופכת לאירוע שבשגרה אצלכם בבית, ושאתם מתקשים לגייס את הילד לשיתוף פעולה בתחומים נוספים, אני ממליצה לפנות להדרכת הורים, כדי להבין את מקור ההתנגדויות של הילד ולקבל כלים כיצד ניתן לפעול בדרכים שיעזרו לו לשתף פעולה בבית וישפרו את מערכת היחסים בינכם".
ההתמודדות עם סירוב ילדים לנטילת תרופות ותכשירים רפואיים דורשת סבלנות, יצירתיות והבנה עמוקה של הצרכים והרגשות של הילד. עם הכלים הנכונים, ניתן להפוך את החוויה להרבה יותר פשוטה ונעימה, ולחזק את תחושת הביטחון והשיתוף בבית.
לכל שאלה נוספת בנושא התנגדות הילדים ולמידע נוסף בעולמות הדרכת הורים, מוזמנים להיכנס לעמוד הפייסבוק של שי גפני שור: facebook.com/horut.mehuberet או לאינסטגרם: instagram.com/gafnishai