רוב הסיכויים שלא תמצאו ילד שלא חלה לפחות פעם אחת במחלת שלשולים. כשזה קורה, הורים רבים חשים חוסר אונים ומתלבטים אם כדאי לתת טיפול שמסייע בעצירת השלשול, או שמוטב להניח לגוף להתמודד לבדו עם המצב. ד"ר מוטי חיימי כאן כדי להנחות אתכם כיצד להתמודד עם התופעה
הילד מתלונן שכואבת לו הבטן וממהר שוב ושוב לשירותים, הגננת שוב מצלצלת ומספרת שלילד יש שלשול – כמעט שאין הורה שלא היה בסיטואציה הזו והתלבט כיצד להתמודד עם התופעה, והאם כדאי לנסות לעצור אותה.
"תחילה יש להבין מה זה בעצם שלשול", אומר ד"ר מוטי חיימי, מומחה ברפואת ילדים והמטולוגיה פדיאטרית, "זהו מצב בו הגוף מפריש צואה במרקם נוזלי, עם שיעור מים גבוה מהרגיל. ברוב המקרים, יש גם יציאות בתדירות גבוהה, ולעתים גם קשיי שליטה ביציאות.
שלשול חריף (אקוטי) – בדרך כלל מופיע לפתע, וחולף כעבור כמה ימים. הוא נגרם לרוב כתוצאה מזיהום של נגיפים, אם כי לעתים הוא נובע כתוצאה מזיהום חיידקי או טפילי. הוא יכול להיות מלווה בחום ובכאבי בטן, וגם בהקאות ובחולשה".
ושלשול כזה, כדאי לנסות לעצור באמצעות טיפול?
"ברוב המקרים, שלשול אקוטי חולף מעצמו, ללא התערבות או בירור, בד"כ תוך יומיים-שלושה. אם ניתן, מומלץ שלא לנסות לעצור שלשול כזה, כדי לאפשר לגוף להיפטר מהגורם הזיהומי לשלשול.
הדבר החשוב ביותר שיש לעשות כאשר מופיע שלשול חריף, הוא להרבות בשתיית מים ולהימנע בתחילה מאכילה במשך כמה שעות. לאחר מכן, אפשר ומומלץ לאכול אוכל 'יבש' שאינו מתובל או שמנוני מדי (להמלצות תזונתיות נוספות – היכנסו לקישור ).
עם זאת, אין ספק ששלשולים גורמים לילדים אי נוחות רבה – בשל קושי לצאת מהבית, כאבי בטן, ועייפות. אז מה עושים?
ד"ר חיימי משיב: "למרות שלא מומלץ להפסיק לגמרי את השלשול – בהחלט ניתן להקל על התסמינים. יש בשוק תרופות ומוצרים שיכולים להפחית את תדירות השלשולים ולסייע לגוף להתמודד עם הגורם הזיהומי. תרופות אלה נמכרות ללא מרשם. הן לא מרפאות את המחלה אך בהחלט יכולות להקל על אי הנוחות ולסייע לגוף להתמודד.
כמו כן, חשוב לדעת שבמקרים שבהם השלשול הינו מסיבי (שלשולים תכופים מאד, או עם כמויות גדולות של נוזלים) – הגוף עלול לאבד מלחים ומינרלים חיוניים, ולכן מומלץ לשתות נוזלים עשירים במלחים ובמינרלים. אלה נמכרים ללא מרשם בבתי המרקחת".
יש הבדל בין הטיפול בתינוקות, בפעוטות ובילדים גדולים יותר?
"בתינוקות המצב עלול להיות יותר חמור – כי הם עלולים לאבד נפח ניכר ממשקלם תוך כמה שעות במקרים של הקאות ושל שלשולים מרובים. לכן, אצל תינוקות יש לשים לב להתנהגות התינוק/ת, לערנות, למתן שתן ולמדדים נוספים להתייבשות כמו עור רפוי, חוסר בדמעות וכדומה. אם מופיעים תסמיני התייבשות כאלו, יש לפנות לרופא הילדים בהקדם. בילדים גדולים יותר – כמה הקאות או שלשולים לא יגרמו לאבדן נפח משמעותי, וניתן לעקוב ולטפל בבית, ברוב המקרים".