מערכת העיכול

צינון ושפעת

דרמוטולוגיה

אלרגיה

שומרים על הבית – איך להימנע מהדבקה בשלשולים?

שיתוף הכתבה

שלשול יכול לעתים קרובות להיות תסמין מדבק במיוחד, שעובר בקלות רבה מאדם לאדם. במקרה של ילד חולה, הוא עלול לפקוד במהרה את כל המשפחה אם לא נוקטים באמצעי הזהירות הנחוצים. מה אפשר לעשות וכיצד נזהרים? שאלנו את ד"ר מוטי חיימי, מומחה ברפואת ילדים והמטולוגיה פדיאטרית

"חלק מסוגי השלשולים מדבקים מאוד ויכולים לעבור מאדם לאדם, ואפילו מבעלי חיים לבני אדם", מסביר חיימי, "גורמי המחלה הם ברוב המקרים נגיפים (וירוסים), אך גם חיידקים וטפילים הם גורמים אפשריים. שלשול חריף ממקור נגיפי עלול להיות מדבק מאד, במיוחד לאור העבודה שהוא שכיח בילדים קטנים ששוהים בקרבה רבה זה לזה במעונות וגנים. זיהומים חיידקיים שגורמים לשלשול יכולים אמנם להתפשט במהירות בין בני אדם, אך שכיחה יותר הידבקות לאחר שתית מים מזוהמים או אכילת מזון מזוהם. הסימן הכי בולט לכך ששלשול הוא זיהומי ומדבק – הוא העובדה שהוא מופיע בפתאומיות ובמהירות. אם האדם שנדבק שהה ליד אדם אחר שידוע שגם הוא חולה, זה כמובן רמז נוסף לכך".

כיצד נדבקים במחלות שעלולות לגרום לשלשול?

"המנגנון העיקרי להדבקה הינו 'פקו-אוראלי'. כלומר, הפתוגן (מחולל המחלה) עובר מהצואה, לרוב דרך ידיים מזוהמות, אל הפה ישירות או אל האוכל, ומשם למערכת העיכול. המחולל יכול לעבור גם ע"י מגע עם משטחים מזוהמים (משטח החתלה, צעצועים, מוצץ וכו'). לעתים ההדבקה יכולה להיגרם ממקור מים או מזון מזוהם.

דרך שכיחה להדבקה היא כאשר לא נוטלים ידיים לאחר ביקור בשירותים, או כאשר אדם חולה מכין אוכל לאחרים (למשל במסעדות, בגני ילדים, או בבסיסי צבא). לעתים, ייתכן מעבר של המחולל במגע ישיר בין אדם לאדם. ילדים נוטים להפיץ את השלשולים יותר בקלות מאחר והם לא תמיד שוטפים ידיים, ונוטים להכניס ידיים וחפצים לתוך הפה".

בדרך כלל, באיזה שלב של המחלה החולה מדבק?

"באופן כללי, וירוס יכול להתפשט כבר ממועד הופעת התסמינים הראשונים, ועד מספר ימים לאחר שהתסמינים חלפו. חלק מהווירוסים (כמו רוטה-וירוס) יכולים להיות מועברים אפילו לפני הופעת התסמינים. מבחינת משך ההדבקה, האדם נחשב כמדבק למשך ימים בודדים ועד לשבועיים ומעלה, תלוי איזה וירוס גרם למחלה.

הווירוס עדיין יכול להימצא בצואה למשך מספר שבועות (כך למשל וירוסי הנורו-וירוס, והרוטה וירוס). מסיבה זו – חשוב לשמור על כללי היגיינה נכונים, ובמיוחד רחיצת ידיים".

מהם אמצעי ההיגיינה המומלצים כדי לצמצם אפשרות הדבקה?

"האמצעים העיקריים למניעת הדבקה בשלשולים – כוללים שמירה קפדנית על היגיינה בכל הנוגע למזון, מים ושטיפת ידיים. יש להקפיד על טיפול נכון במזון בטרם בישולו, אין לשתות מים ממקורות לא בטוחים ושלא אושרו ע"י גורמים מוסמכים (משרד הבריאות). במקרים בהם יש ספק – רצוי להרתיח את המים לפני שתייתם.

הדבר החשוב ביותר הוא להקפיד על רחיצת ידיים יסודית, לפני מגע עם אוכל ובמיוחד לאחר יציאה מהשירותים או מגע עם אנשים חולים או בעלי חיים. מאחר והמחוללים השונים של שלשול יכולים לעבור לא רק במגע ישיר עם הפרשות, אלא גם במגע עם משטחים נגועים – רצוי לרחוץ ידיים גם לאחר שנגענו בגורם או במשטח החשודים כנגועים. חשוב לשטוף ידיים לאחר כל מגע עם הפרשות – לאחר יציאה מהשירותים, ולאחר החלפת חיתולים. יש כמובן לשטוף ידיים לפני הכנת אוכל ולפני הארוחה.

כמו כן, משרד הבריאות ממליץ לחסן ילדים בגיל המתאים נגד רוטה-וירוס, ולהתחסן לקראת נסיעה לחו"ל במדינות שיש בהן סיכוי גדול להדבקה".

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא / לצרכן / או התייעצות עם רופא מוסמך. לפני השימוש יש לעיין בעלון לרופא / לצרכן.

מוצר רפואי ממקור טבעי המסייע בטיפול בשלשול חריף וכרוני ובכאבי בטן.

כתבות נוספות בנושא

לידיעתך, באתר זה נעשה שימוש בקבצי COOKIES. המשך גלישה באתר מהווה הסכמה לשימוש זה. למידע נוסף ניתן לעיין במדיניות הפרטיות.