התייבשות כתוצאה משלשול הנו מצב שמצריך טיפול, לעיתים מיידי, כדי למנוע נזק גופני שעלול להיות משמעותי. ריכזנו עבורכם את כל המידע והתסמינים שחשוב שתכירו.
אחד החששות הגדולים ביותר של הורים לילדים הסובלים משלשול הוא התייבשות. אצל ילדים, שלא תמיד יודעים לשתף את המבוגרים במצבם, הסכנה להתייבשות עלולה להיות גדולה במיוחד. גם אצל תינוקות הסיכון עלול להיות גדול, שכן משקל הגוף הקטן שלהם הופך אותם להיות רגישים אפילו לאובדן של כמויות נוזלים קטנות.
"התייבשות היא מצב שבו הגוף מאבד יותר נוזלים מאשר מקבל", מסביר ד"ר מוטי חיימי, מומחה ברפואת ילדים והמטולוגיה פדיאטרית, "כאשר כמות הנוזלים שנקלטת בגוף קטנה מזו שאובדת ממקורות שונים (שתן, צואה, הזעה, הקאות ועוד) הגוף עלול להתייבש. כאשר תכולת הנוזלים בגוף נמוכה מהנורמלי, גם מאזן המלחים יכול להיפגע, דבר שעלול להשפיע על תפקוד מערכות שונות בגוף.
לצד הסיבות הרגילות להתייבשות (שתייה בכמות מועטה ולא מספקת, חשיפה לשמש לפרקי זמן ארוכים, אימון גופני במזג אוויר חם), היא עלולה להיגרם גם בשל מחלות שונות שרובן נגרמות מוירוסים – בהן הגוף מאבד נוזלים רבים דרך מערכת העיכול בהקאות ושלשולים. גם הזעה ניכרת בזמן מחלות חום עלולה להוביל להתייבשות.
מדוע היא עלולה להיגרם במצבים של שלשול?
"בשלשול אנו מאבדים נוזלים שיוצאים מהגוף. שלשול חריף, בוודאי אם הוא נמשך כמה ימים ומעלה, עלול לגרום למחסור של ממש בנוזלים ובמלחים. אם השלשול מלווה גם בהקאות, בהזעה בשל חום גבוה, ובחוסר תיאבון שמשפיע על הכנסת הנוזלים לגוף במזון ובשתייה, הסכנה אף גדלה".
מהם תסמיני ההתייבשות?
מבחינים לרוב בין שלוש דרגות התייבשות שונות:
- התייבשות קלה – איבוד נוזלים בשיעור של עד 5% ממשקל הגוף.
- התייבשות בינונית – איבוד נוזלים בשיעור שבין 5% ל־10% ממשקל הגוף.
- התייבשות קשה – איבוד נוזלים בשיעור העולה על 11% ממשקל הגוף.
בהתייבשות קלה:
בהתייבשות בינונית:
בהתייבשות קשה:
חוששים שהילד מתייבש? הנה כמה אמצעים שניתן לבצע בבית כדי להעריך את מידת ההתייבשות:
- הקפידו לבדוק אם הילד נותן מספיק שתן. מיעוט במתן שתן עלול להצביע על התייבשות.
- אם הילד מאבד במהירות ממשקלו במהלך מספר ימים, הדבר עלול להצביע על איבוד נוזלים
- ניתן לבצע את הבדיקה הבאה: כשהיד של הילד בגובה החזה, לוחצים על אחת מכריות האצבעות – האצבע אמורה להחוויר, ואחרי 3 שניות לחזור לצבע הרגיל ("מילוי קפילרי" תקין). אם הדבר לוקח זמן רב יותר, הדבר עלול להצביע על התייבשות.
- בדיקה נוספת אפשר לבצע בעזרת משיכה של העור בצידי הבטן התחתונה. לאחר העזיבה, העור צריך לחזור במהירות למצב הקודם. אם הדבר לא מתרחש (והעור נשאר "עומד"), ייתכן שהדבר מצביע על התייבשות.
כאשר יש חשש להתייבשות – מהו הטיפול?
- במקרה של התייבשות קלה: שתייה מרובה, במיוחד כאשר אין הקאות רבות.
- במקרה של התייבשות בינונית וקשה – עירוי נוזלים דרך הוריד, רצוי במסגרת רפואית
- במקרה של הפרעות במצב ההכרה יש לחייג למד"א, לשמור על נתיב אויר פתוח, לקרר את הגוף ולנסות לפנות את המטופל לחדר המיון הקרוב בהקדם.
יש לפנות לרופא המשפחה בכל מקרה בו התסמינים נמשכים, למרות שתיה של נוזלים רבים, וכן במקרים של ילדים או קשישים.
גם במצבים של שלשולים רבים (מעל 6 ליממה) או הקאות רבות (מעל 3 ליממה) רצוי להתייעץ עם רופא.
יש לפנות לרופא במיוחד כאשר יש צמא קיצוני, עייפות קיצונית, בלבול, חוסר מתן שתן במשך 8 שעות, דופק מהיר, או סחרחורות. במצבים של התייבשות בינונית או קשה יש כמובן לפנות מיד לבדיקת רופא בהקדם האפשרי, רצוי בחדר מיון.
כיצד ניתן למנוע התייבשות בעת מחלה?
"במקרים של מחלות הכוללות חום, שלשולים או הקאות – יש להקפיד לשתות כמויות קטנות (בהדרגה) ותכופות.
ניתן להשתמש בתמיסות מלחים מוכנות שזמינות לקניה גם ללא מרשם. רצוי גם לעודד את הילד לשתות על ידי מתן של מאכלים מלוחים שיביאו להחזרת המלחים שאבדו, והן להגברת הרצון לשתות". באתר שלנו תוכלו למצוא מתכונים שילדים אוהבים, וטובים בזמן שלשול, כמו שייק או פנקייק בננה.
בנוסף, ניתן לשלב תכשיר המכיל דיוסמקטיט כמו "הפי טאמי" שנמצא יעיל בקיצור משך השלשול. למידע נוסף הקליקו.